Miljömanifestationen Earth Hour

Miljömanifestationen Earth Hour

Det är ingen nyhet att jag gillar allt som har med datorer och teknik att göra. Jag räknar mig inte till en slit och släng människa men när jag satt och surfade lite på lunchen på jobbet idag insåg jag att jag och familjen kanske inte är fullt så bra på det där med hållbarhet och miljö som jag tror. Vi håller till exempel på att leta hus, inget konstigt med det, vi håller helt enkelt på att växa ur vår nuvarande bostad. Jag har kontaktat mäklare, här hittar du dem förresten, för att få tips om lämpliga objekt. Jag slukade alla deras erbjudanden med hull och hår, tills en tanke blixtrade ner i huvudet på mig. Miljöanpassning, jag har inte frågat om miljöanpassningen på ett enda hus. Energiförbrukning däremot, det har jag tagit reda på, men resten? Nej. Jag säger inte att det är oviktigt med energiförbrukning heller, inte minst med tanke på att det är Earth Hour imorgon, men det är ju bara en del i hållbarhetsutvecklingen.

På tal om Earth Hour, glöm inte att göra en insats imorgon, det är en otroligt viktigt global manifestation. För oss i Sverige är det 20.30 – 21.30 och släcka alla lampor och elektronik som gäller. Skittråkigt tänker du kanske, att bara sitta i mörkret och göra ingenting. Äh, passa på att få den där egentiden som du har längtat efter. Med avstängd mobil och ingen dator eller surfplatta igång är det garanterat ingen som stör dig. Tänd lite stearinljus och våga anta utmaningen att bara umgås med dig själv och dina tankar i en timma. Eller gör något mysigt tillsammans med din partner och familj. I den stressiga tidsålder som vi lever i är sådana här tillfällen inte bara viktiga för miljön utan även för oss som människor. Jag lovar att du kommer att upptäcka att en timma går fort, även utan att vara uppkopplad eller glo på tv.

 

aaa

läs mer

Barn och miljö

Barn och miljö

Det är lätt att börja tänka lite extra på det där med miljö när man skaffar barn. För i ärlighetens namn finns det ganska mycket gällande miljöaspekten att fundera på när man blir förälder. Blöjorna var något av det första jag började fundera över. Alla småbarnsföräldrar vet hur mycket blöjor som går åt och hur många soppåsar, bara med blöjor, som man går ut med. Tygblöjor kändes som ett bra och miljövänligt alternativt. Och så började jag fundera, är det det egentligen. Hur mycket mer kommer vi tvätta och hur påverkar det miljön? Och framförallt, hur läckagesäkra är de där tygblöjorna? Jag ska erkänna att med första barnet blev det traditionella blöjor. Omständigheter, som vi inte kunde påverka, gjorde att tygblöjorna fick vänta. Men med nästa kommer det förhoppningsvis bli annorlunda. Nu ägnar jag mig istället åt att googla på tillbehör och barnstolar till bilen. För ett annat välkänt fenomen med barn är ju att de växer, och de växer fort. Till sommarens semester har den lilla troligen växt ur sin nuvarande bilbarnstol så jag måste hitta en ny. Har ni någon att tipsa om  är det bara att skriva i kommentarsfältet.

aaaaaa

läs mer

Slopa påskfjädrarna!

Slopa påskfjädrarna!

påskpysselSkulle här med vilja be alla att slopa påskfjädrar från och med i år, eller endast använda dem som ni redan har kört. Läste ett inlägg på Djurens rätts facebooksida att en kvinna hört att det ska finnas syntetiska fjädrar att köpa som alltså är helt ofarliga för djuren, dock så hade hon inte hittat några. Så om du mot förmodan skulle hitta syntetiska fjädrar så kan du köpa dem med rent samvete.

Det går ju att göra färggranna och personliga ”fjädrar” av silkespapper så vet vi att vi inte skadar några djur alls.

Ledsen att kanske lägga lite sordin på påskstämningen, men jag måste tala om vad jag tycker, speciellt när det handlar om djurplågeri.

 

 

läs mer

Ge till de som behöver mer

Ge till de som behöver mer

värna om miljönIbland undrar jag verkligen vad vi håller på med. Jag ser folk som håller på att springa benen av sig för att handla julklappar och mat till ofantliga summor.

Är det verkligen vettigt att lägga så mycket pengar på materiella saker? Och att handla så mycket mat så vi ibland får kasta bort hälften? Det är inte hållbart att vi slösar med naturens resurser som vi gör i dagens slit-och-släng-samhälle.

Tänk om alla människor skänkte lika mycket pengar till en välgörenhetsorganisation som de gjort till en familjemedlem. Det hade ju verkligen blivit enorma summor. Så jag skulle vilja uppmana er att i alla fall avvara en liten slant till de som arbetar för att bevara vår jord och dess miljö.

läs mer

Gör ditt hem mer miljövänligt

Gör ditt hem mer miljövänligt

Tänkte ägna det här inlägget åt så men väldigt effektiva saker som du kan göra i ditt eget hem och både spara pengar på din elräkning men också göra naturen och miljön en tjänst.

Rummen i ditt hem
Se till att du stänger av TV och dator ordentligt när du inte använder dem. Låt dem inte stå på Stand-by för det drar el.

Elementen
När du vädrar under de månader som du har elementen på så se till att vädra kort och effektivt, öppna tvärdrag så att vädringen går fort. Se också till att det inte står möbler och annat framför elementet som gör att värmen inte sprider sig i rummet.

Släck!
När du inte är i rummet så släck och se till att byt ut alla dina lampor mot lågenergilampor.

Badrummet
Stäng av kranen
När du borstar tänderna så stäng av kranen medan du borstar.

Dusch
Duscha hellre än att bada och dra ner på tiden du står i duschen. Att duscha 5 minuter istället för 15 sparar cirka 2000 kr om året.

Stoppa dropp
Om en kran står och droppar så se till att byta packning eller gör en felanmälan till din fastighetsvärd om du hyr ditt boende.

Spola inte i onödan
Det går åt cirka 8 liter vatten varje gång du spolar.

Använd tvättmaskinen smart
Tvätta inte halvfulla maskiner och du behöver endast förtvätt om du har väldigt smutsiga kläder. Tvätta inte på högre temperaturer än nödvändigt – 60 grader är max vad du behöver använda.

Torka smart
Låt din tvätt lufttorka i störta möjliga mån istället för att använda torktumlare. Sparar både energi och dina kläder.

Köket
Använd spisen smart
Se till att du har rätt storlek på lock till grytor så att inte onödig värme försvinner ut. Det kan också vara bättre att värma upp vatten i vattenkokaren och sedan hälla i grytan så kokar det upp fortare.

Källsortera
Sortera alla dina sopor för att spara miljön så mycket som möjligt.

Vitvarorna
Välj rätt program på diskmaskinen och se till att fyll upp den. Frosta av kyl och frys ofta så att de arbetar så effektivt som möjligt. Låt alltid maten svalna helt innan du sätter in den i kylskåpet, annars värmer den upp hela kylskåpet och det går åt extra mycket el för att få ner temperaturen.

läs mer