Gör ditt hem mer miljövänligt

Tänkte ägna det här inlägget åt så men väldigt effektiva saker som du kan göra i ditt eget hem och både spara pengar på din elräkning men också göra naturen och miljön en tjänst.

Rummen i ditt hem
Se till att du stänger av TV och dator ordentligt när du inte använder dem. Låt dem inte stå på Stand-by för det drar el.

Elementen
När du vädrar under de månader som du har elementen på så se till att vädra kort och effektivt, öppna tvärdrag så att vädringen går fort. Se också till att det inte står möbler och annat framför elementet som gör att värmen inte sprider sig i rummet.

Släck!
När du inte är i rummet så släck och se till att byt ut alla dina lampor mot lågenergilampor.

Badrummet
Stäng av kranen
När du borstar tänderna så stäng av kranen medan du borstar.

Dusch
Duscha hellre än att bada och dra ner på tiden du står i duschen. Att duscha 5 minuter istället för 15 sparar cirka 2000 kr om året.

Stoppa dropp
Om en kran står och droppar så se till att byta packning eller gör en felanmälan till din fastighetsvärd om du hyr ditt boende.

Spola inte i onödan
Det går åt cirka 8 liter vatten varje gång du spolar.

Använd tvättmaskinen smart
Tvätta inte halvfulla maskiner och du behöver endast förtvätt om du har väldigt smutsiga kläder. Tvätta inte på högre temperaturer än nödvändigt – 60 grader är max vad du behöver använda.

Torka smart
Låt din tvätt lufttorka i störta möjliga mån istället för att använda torktumlare. Sparar både energi och dina kläder.

Köket
Använd spisen smart
Se till att du har rätt storlek på lock till grytor så att inte onödig värme försvinner ut. Det kan också vara bättre att värma upp vatten i vattenkokaren och sedan hälla i grytan så kokar det upp fortare.

Källsortera
Sortera alla dina sopor för att spara miljön så mycket som möjligt.

Vitvarorna
Välj rätt program på diskmaskinen och se till att fyll upp den. Frosta av kyl och frys ofta så att de arbetar så effektivt som möjligt. Låt alltid maten svalna helt innan du sätter in den i kylskåpet, annars värmer den upp hela kylskåpet och det går åt extra mycket el för att få ner temperaturen.